Het Ruger Precision Rifle

(Dit artikel verscheen eerder in SAM 208)
 
Het Ruger Precision Rifle (RPR) is een grendelgeweer voor lange-afstandsschieten. Het geweer kwam in 2015 op de markt. Begin 2017 verscheen een iets gewijzigde versie, die hier wordt besproken.
 
Door Bas Martens
 
Soms lijkt het alsof er in de Verenigde Staten alleen nog maar AR’s worden gemaakt, maar dat is natuurlijk overdreven. Ondanks alle pogingen de AR aan de man te brengen als Modern Sporting Rifle zijn er genoeg sportschutters en jagers die liever een grendelbuks hebben. Dus verschijnen met regelmaat nieuwe grendelwapens van Remington, Savage of Ruger.
Maar ja, het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Je kunt toch een grendelgeweer maken dat op een AR lijkt? Ja dat kan en zo kwam Ruger begin 2015 met het Ruger Precision Rifle (RPR): een lange-afstands grendelgeweer in tactical AR-look, in de kalibers 7,62 Nato, 6,5 mm Creedmoor of .243 Win.
De eerste RPR had twee punten van kritiek: het wapen had geen mondingsrem, en de Samson Evolution Keymod Handguard was niet solide genoeg voor de stevige bevestiging van een tweepoot. Beide gebreken zijn bij de nieuwste versie verholpen en die is nu ook leverbaar in 5,56 mm Nato.
De 2de generatie RPR heeft een hybride mondingsrem/vlamdemper, die volgens Ruger de terugslag in 7,62 Nato met zestig procent vermindert. Daar komen we straks nog op. De nieuwe RPR Short Action Handguard is aan de onderkant verbreed en afgeplat en biedt daarmee een steviger basis voor een tweepoot. De montagerail van de Samson handbeschermer is weggelaten, om meer plek te bieden aan kijkers met een grote objectiefdiameter. Er kan nog wel een extra rail worden opgeschroefd.
 
Beschrijving
De RPR is een grendelgeweer met naar links omklapbare kolf, een afneembaar doosmagazijn en een vrijliggende loop. Het hart van het wapen is de kast. Die bestaat uit twee delen: het stalen staartstuk met daarin de grendel, en de aluminium onderkast met het trekkermechanisme, de pistoolgreep en het magazijnhuis. Het staartstuk heeft een opgeschroefde 20 MOA Picatinnyrail – 20 MOA betekent dat de rail iets schuin naar voren afloopt, wat op afstanden van meer dan 600 meter een groter verstelbereik geeft voor de kijker. Links achterop het staartstuk zit de as van de omklapbare kolf, voorin zit de koud gehamerde loop van 4140 chroom-moly staal geschroefd. Achterop de loop zit een aparte bus en daarop is weer de aluminium handbeschermer met zes torxschroeven vastgezet.
Grendellichaam en grendelkop zijn uit een massief stuk staal. De versmalde grendelkop heeft drie nokken. De patroontrekker zit voorin één van de grendelnokken, de uitwerper is een plunjer voorin de verdiepte ligplaats van de patroon. Aan de achterkant van de grendel zit een zwart aluminium verlengstuk, voor een betere geleiding. Als de grendel wordt geopend loopt dat verlengstuk in het AR-stijl bufferbuis van de kolf. Achterop het verlengstuk zit een dop met het Ruger logo, die met een bajonetsluiting is vastgezet. In die dop zit een inbussleuteltje dat gebruikt kan worden om de trekkerdruk te verstellen.
Het slagstuk dat achterop de slagpin is geschroefd, wordt gespannen bij het openen van de grendel. Als het grendellichaam draait blijft het slagstuk op zijn plaats. Een tand op het slagstuk blijft dan haken achterop het grendellichaam. Als de grendel wordt gesloten, wordt het slagstuk vastgehouden door de tuimelaar van de trekker. Aan de trekker is dan te zien of het wapen gespannen staat: in gespannen toestand steekt de trekkerveiligheid helemaal naar voren, in ontspannen toestand ligt hij half in de trekker.
De onderkast bestaat uit twee helften van hard-geanodiseerd 7075-T6 aluminium. De hoekige vormgeving is nogal apart, net als de iets schuin geplaatste Ruger adelaar aan de rechterkant. De veiligheidspal zit standaard alleen aan de linkerkant maar hij kan naar rechts worden omgezet. Aan beide kanten van de kast staan duidelijke markeringen met SAFE en FIRE. Het geweer kan alleen op veilig worden gezet als de slagpin is gespannen. De veiligheidspal is een deels afgeplatte as, die werkt op een plaatje achterin het trekkerhuis, dat met een stang aan de linkerkant van het trekkerhuis is verbonden met een pin die de trekker kan blokkeren. Als het wapen op veilig staat, ligt het platte deel van de as voor dat plaatje, zodat het naar voren kan draaien. Daardoor wordt de trekker geblokkeerd. Als de veiligheidspal op ‘Fire’ wordt gezet duwt zijn as het plaatje naar achteren en wordt de trekker vrijgegeven.
De pistoolgreep is uitwisselbaar met die van AR-modellen. De magazijnpal zit in het midden, voor de trekkerbeugel, maar dankzij het zogeheten Multi-Magazine Interface zijn zowel M110/SR25/DPMS/Magpul magazijnen te gebruiken (met de ligplaats van de magazijnpal aan de zijkant van het magazijn), als Accuracy International stijl magazijnen waarbij de magazijnpal in de achterkant valt. Het geweer wordt standaard geleverd met twee kunststof tienschots Magpul PMAG magazijnen, inclusief stofklepjes.
De RPR heeft de Ruger Marksman Adjustable Trigger, een complete unit die doet denken aan de Savage Accutrigger, inclusief veiligheid in de trekker. ‘Adjustable’ slaat in het geval van Ruger alleen op de trekkerdruk, die kan worden versteld van 1020 tot 2270 gram.
 
Kolf
Eén van de meest in het oog springende onderdelen van de RPR is de kolf. De kolf is bevestigd op een AR-stijl bufferhuis, uiteraard zonder buffer. Loop, grendel en kolf liggen daardoor in één lijn. Bovendien kan het geweer worden voorzien van elke AR-stijl kolf.
De Ruger Precision MSR kolf is in lengte verstelbaar, en heeft een in hoogte verstelbare kunststof wangsteun. De wangsteun kan ook naar voren en achteren worden verschoven, en de dikke rubber kolfplaat is zijdelings kantelbaar. Onderop zit een railtje voor de bevestiging van een achterste steun. Wat dat betreft is er niks aan de hand. De manier waarop die kolf wordt versteld is minder handig. Ruger heeft gekozen voor een arretering met hefboompjes in plaats van draai- of drukknoppen. Ze zullen er vast een goede reden voor hebben gehad, maar de constructie is niet zo gelukkig. In sommige posities van de kolf zijn de hefboompjes bovendien niet makkelijk bereikbaar 
De kolf is naar links omklapbaar en draait om een as op de achterkant van het staartstuk. Om de kolf te kunnen omklappen moet de langwerpige knop aan de linkerkant worden ingedrukt. De opengeklapte kolf kan worden vastgezet door de lip aan de linker achterkant omlaag te draaien.
 
Demontage
Demontage betekent bij de RPR in de eerste plaats de grendel uit het wapen halen. Daarvoor moet de kolf worden omgeklapt. Dan wordt de grendel geopend, tot hij stuit. Om de grendel helemaal uit het wapen te kunnen halen moet de achterkant van de grendelpal (in de linkerkant van het staartstuk) worden ingedrukt.
Van de grendel zelf hoeft alleen soms het verlengstuk te worden verwijderd. Daarvoor moet het, samen met het slagstuk, een klein stukje rechtsom worden gedraaid, tot het slagstuk op één lijn staat met de achterkant van de grendelarm. Het verlengstuk kan dan naar achteren van het slagstuk worden getrokken.
Met de handleiding erbij is het vervolgens niet erg moeilijk om de handbeschermer los te schroeven, en de onderkast van het staartstuk te halen. De kolf zit met twee schroeven aan het staartstuk en is ook eenvoudig los te halen. Het kost iets meer handigheid om het trekkerhuis los te halen.
 
De praktijk
We hebben met de Ruger geschoten op 100 meter. Veel te dichtbij natuurlijk, maar de 100 meter baan was de enige die in de gauwigheid beschikbaar was. Het meest opvallend is de fantastische mondingsrem. Met de 7,62 munitie heeft het geweer een terugslag die maar net iets zwaarder is dan een 5,56 mm patroon. Dat heeft z’n prijs: de RPR is niet erg sociaal. De mondingsrem blaast de kruitgassen enthousiast opzij en dat is voor naastgelegen schutters niet prettig.
Tweede pluspunt: de trekker. De single-stage trekker is kurkdroog. Het veiligheidspalletje in de trekker stoort absoluut niet en werkt als een soort drukpunt. De overmaatse grendelknop maakt de bediening eenvoudig en de grendel loopt soepel. Hij maakt een wat schurend geluid, maar dat ligt waarschijnlijk aan de gebruikte materialen. Slijtsporen konden we niet ontdekken.
De kolf is een beetje onhandig te verstellen, maar kolfplaat en wangsteun zijn ook bij liggend schieten wel heel plezierig.
En de schietprestaties? Met Sellier & Bellot 168 grains HPBT Match munitie kwamen we op 100 meter al snel tot groepjes van twee of drie centimeter. Best leuk, maar dat is maar één patroon in een geweer dat nog niets eens fatsoenlijk was ingeschoten. De Ruger kan ongetwijfeld veel meer, op een veel grotere afstand.
 
Technische gegevens
 
Model             Ruger Precision Rifle
Kaliber            7,62 x 51 mm Nato
Lengte            110-119 cm (90,4 cm met ingeklapte kolf)
Looplengte      24” (61 cm) op speciaal verzoek. Normaal 20”
Gewicht          4,86 kg zonder kijker
Magazijn         10 patronen